Ved å kunne tilby ulike boligtyper, beliggenhet, omsorgsnivåer og aktivitetstilbud mener vi å ha gode forutsetninger for å ivareta den enkeltes behov for å skape seg sitt eget liv.
Omsorgshjemmet har en åpen og inkluderende samværsform med gjensidig respekt bygd på omsorg, tillit og deltagelse fra brukernes side.
Brukermedvirkningen gjennomsyrer hele virksomheten og bidrar til at den enkelte kan leve sitt liv på en for ham / henne utviklende, trygg og selvstendig måte.
Arbeidsmetodene gjenspeiler målsetningen om trygghet, forutsigbarhet, omsorg, mestring og integrering. Det er grunnleggende å bli sett, hørt og respektert som likeverdige og selvstendige medmennesker.
Arbeidsmetodene skal ha kontinuitet, struktur og være målrettede basert på brukermedvirkning.
Resultatet skal gi økt mestringsfølelse på mange av livets områder. Noe som vil føre til et bedre selvbilde og bedret selvtillit. Ved å finne tilbake til sine gode egenskaper i livet, oppleve stabilitet og mestring i hverdagen, vil brukerne etter hvert finne menig i hverdagen og fungere på et høyere og mer selvstendig nivå. Kort sammenfattet, bedret livskvalitet.
Arbeidet med den enkelte bruker starter alltid med vi setter oss godt inn i den informasjonen oppdragsgiver, fastlege, spesialisthelsetjeneste og andre involverte parter formidler. Denne informasjonen diskuteres først innad i vårt fagteam bestående av psykiater, psykiatriske sykepleier, sykepleier og virksomhetsleder. Dette danner utgangspunktet for den tjenesten som den aktuelle brukeren er i behov av.
Etter «bli kjent og kartleggingsfasen» kan arbeidet starte med å utforme et personlig opplegg for brukeren. Dette opplegget skal munne ut i en individuell plan eller tiltaksplan.
Den individuelle planen skal være et samarbeidsdokument som skal beskrive behov og målsettinger for brukeren.
Planen skal være samordnet og gi et oversiktlig bilde over de tjenester brukeren har behov for.
Omsorgshjemmet er koordinator i arbeidet med / oppfølgningen av brukerens IP. Vi skal videre påse at tjenestene brukeren mottar er i overensstemmelse med oppdragsgivers målsetninger og enkeltvedtak.
Vår målsetning er å utvikle og vedlikeholde brukerens evner og ressurser, bygge selvtillit og selvfølelse via mestringsopplevelser. Brukeren skal til slutt om hans forutsetninger og helse tilsier det og mulighetene ellers er til stede, kunne overføres til et lavere omsorgsnivå eller til egen bolig i det åpne samfunnet.
For å lykkes i dette arbeidet er det vesentlig at brukeren aktivt tar del i utformingen av målsetninger, tjeneste- og aktivitetstilbudet. Brukeren må føle eierskap og tilhørighet til planene som ligger i bunnen i for det som skal skje i hverdagen..
Arbeidet med brukeren krever også mye motivasjon og høy grad av måloppnåelse. Det gjøres best ved å sette overkommelige delmål innen rimelig tidshorisont og mengde. Da opplever brukeren mestring som igjen forhåpentligvis utløser mer energi og lyst til å gå videre mot hovedmålet. Aktiviteten / mestringen bli da en selvforsterkende motivasjonsfaktor som vil gi brukeren pågangsmot til å gå videre. Vi erfarer at oppnådde delmål med positiv feedback over tid gir gode resultater
Praktisering av arbeidsmetodene i hverdagen viser seg gjennom at den enkelte får oppmerksomhet og bistand til å få dekket sine behov av omsorg, oppfølgning og aktivitet. Vedkommende skal føle at han / henne er en del av og har en funksjon å fylle i storfamilien.
Denne arbeidsformen er meget relevant til brukergruppen da de fleste av våre brukere i tidlige år har manglet svært mye av både trygghet, kjærlighet og omsorg. Denne mangelen på fundamentale behov i barndom / ungdom er dessverre ofte en sterkt medvirkende årsak til at vedkommende i dag ikke klarer seg i det åpne samfunnet. Brukergruppen trenger derfor trygge rammer, omsorg og tett oppfølgning på mange områder for å bygge selvbilde /selvtillit. På sikt vil dette gi muligheter for et mer selvstendig og verdig liv på et lavere omsorgsnivå.
AAT
En arbeidsmetode som Omsorgshjemmet benytter seg mye av er AAT (Animal Assisted Therapy) eller dyreassistert behandling.
At hunden er menneskets beste venn ser vi helt klart i hverdagen og hva en hund / katt kan bety for våre brukere. Disse pelskledde omsorgsarbeiderne har en meget positiv innvirkning på brukernes livskvalitet. Det gir seg utslag i bedre helse både psykisk og fysisk. En tillitsfull og stabil hund gir mennesker trygghet, tilhørighet og en følelse av mestring
Vi kan vise til mange eksempler gjennom årene på overraskende gode resultater / effekter av AAT-modellen i en forenklet utgave. Metoden fungerer i praksis!
Kort oppsummert kan vi bekrefte at våre arbeidsmetoder over år har vist at de gir brukerne bedre fysisk og psykisk helse, styrket selvtillit og bedre sosial funksjonsevne som igjen resulterer i større grad av selvstendighet og bedret livskvalitet.